LAMAN SENI

My photo
PENSYARAH UNIT SENI VISUAL, IPG KAMPUS IPOH,PERAK. yatie2838_my@yahoo.com

Friday, July 31, 2009

Tenunan

KAJIAN LITERATUR

Sejarah Tenunan

Tenunan adalah suatu proses hasil jalinan atau sulaman benang-benang secara selang-seli antara benang loseng ( yang menunggu ) dengan benang pakan ( yang mendatang ) untuk dijadikan sehelai kain. Seni tenunan adalah suatu warisan yang terus mendapat tempat istimewa dalam kebudayaan Nusantara. Faktor yang mendorong perkembangan seni tenunan ini dapat disorot pada kepentingan kedudukan rantau ini dari segi geografi. Sebagai tempat persinggahan kapal yang strategik, Nusantara menjadi tumpuan utama pedagang dari Tanah Arab, India dan China. Antara barangan yang didagang ketika itu ialah kain termasuk kain tenun. Oleh sebab itu, seni tenunan di Nusantara banyak dipengaruhi dari negara-negara tersebut. Di antara tenunan yang paling terkenal ialah Songket Melayu dan Tenunan Pua peribumi Borneo. Perusahaan tenunan ini banyak dilakukan di negeri Pantai Timur khususnya di negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang. Teknik hasil kraftangan tenunan utama yang menampakkan keseragaman tekstil Melayu. Kain tenunan beerti kain atau tekstil yang dihasilkan dengan teknik tenunan yang dibuat daripada benang. Tenunan awal yang dihasilkan dengan menggunakan alat tenun duduk, yang masih kekal dalam budaya masayarakat Iban. Masyarakat Bajau Darat atau Iranun juga mewarisi alat tenunan duduk, tetapi berkembang kemudiannya dengan alat tenun berkaki seperti alat tenunan di wilayah budaya tekstil Meayu pesisir yang lain. A.J Hill ( 1949 ) beranggapan bahawa menenun adalah perusahaan yang tertua yang telah dihasilkan di Terengganu dan Kelantan dengan menggunakan ‘kei berkaki’. Peralatan yang lebih maju berbeza dengan alatan duduk suku Iban, Iranun, Bajau, Batak ( ikat Pakan ).


Jenis-jenis Kain Tenunan

Kain Cindai

Catatan sejarah membayangkan bahawa kain cindai dibawa masuk ke Tanah Melayu pada abad ke-12 atau ke-13 Masihi. Kain ini berasal dari Hadrami di wilayah Gujerat, India dan dibawa ke negara ini oleh pedagang Islam melalui pelabuhan Terengganu. Kain cindai ialah sejenis kain nipis dan ringan yang ditenun daripada benang sutera yang sederhana kasar. Coraknya dihasilkan dengan teknik ikat dan celup. Kain cindai dibahagikan kepada dua jenis iaitu cindai jantan dan cindai betina. Perbezaannya dikenali pada corak atau bunga dan pada warna latar atau tanahnya. Cindai jantan mempunyai bunga yang kasar dan garang, manakala cindai betina menampilkan bunga yang halus dan lembut. Bunga kain cindai diberi nama yang unik seperti giling kacang, hujan lebat, sekawan merpati dan tikar ru.

Kain Limar

Pada tahun 1773 pemerintah Melaka, Sultan Mansur Syah I telah meminta para penenun istana mencipta sejenis kain yang menyerupai kain cindai dan kain songket. Daripada pemerintahan diRaja itu, lahirlah kain limar. Ketika kain limar mula-mula dihasilkan dahulu, kombinasi warna-warna buah limau iaitu rentetan warna dari hijau kuning ke merah tua digunakan. Kain limar ditenun daripada benang sutera dan bersulam benang emas. Kedua-dua cara digunakan untuk membuat kain cindai dan kain songket. Teknik buatan kain limar sama dengan kain cindai cuma perbezaannya sebelum ditenun, coraknya ditentukan dengan cara mengikat benang-benang itu berkelompok pada alat aning. Kain limar merupakan pakaian wanita istana pada zaman dahulu.

Tenunan Pahang

Kain tenunan Pahang dipercayai berasal daripada Sulawesi dan dibawa ke Pahang pada abad ke-16. Tokoh yang bertanggungjawab ialah Tuk Tuan atau Keraing Aji yang berketurunan Bugis dan bermastautin di Kampung Mengkasar, Pekan, Pahang. Dari Pahang, corak ini berkembang ke Kelantan dan Terengganu. Tenunan Pahang menggunakan alat yang dikenali sebagai kei siam. Kedua-dua benang sutera dan benang kapas boleh digunakan. Motif utama ialah petak-petak dan jalur tegak atau melintang.

Tenunan Rungus

Kain yang ditenun secara tradisional ini diusahakan oleh kaum Rungus yang mendiami daerah Kudat, Sabah. Tenunan Rungus menggunakan benang kapas. Proses menenun kain Rungus ini serupa dengan proses menenun kain dastar dan kain pua. Alat tenunan dipanggil kek sandang belakang untuk menenun dastar dan disebut ‘babaal’ dalam bahasa Rungus. Warna tradisi kain Rungus ialah hitam, merah, kuning dan putih. Warna kuning dan putih digunakan sebagai warna rekacorak dan jalur. Corak kain ini direka supaya jalur-jalur tersusun mengikut motif yang berlainan. Motif tenunan Rungus berunsurkan bentuk binatang, manusia, senjata dan tumbuh-tumbuhan.

Tenunan benang kapas

Tenunan ini adalah tenunan biasa termasuk dalam kelompok tekstil sederhana iaitu jenis awal yang ditemui di wilayah budaya tekstil Melayu pesisir. Tekstil ini khususnya yang diperbuat daripada kapas dipakai oleh kalangan rakyat biasa. Tenunan biasa berhias corak hasil jalinan tenun benang pakan dan loseng berwarna. Pada peringkat ini, tenunan biasa masih di peringkat sederhana iaitu belum lagi diberi motif hiasan. Tenunan bercorak mula memperlihatkan keindahan khususnya apabila benang sutera atau benang emas diselit untuk mengimbangi motif jalur atau garis kecil seperti pada kain hujan emas. Hampir seluruh wilayah budaya tekstil melayu seperti Kelantan, Terengganu, Pahang, Riau-Siak, Sulawesi, Minangkabau, Palembang menghasilkan tenunan biasa atau tenunan becorak yang seperti ini.

Tenunan Pua

Tenunan Pua diusahakan oleh kaum Iban di Sarawak. Alat tenunan tradisional ini dinamakan kei tumpah. Alat ini biasanya tersimpan di beranda rumah panjang. Semasa menenun, alat ini diikatkan pada tiang rumah dan tenunan diregangkan dengan menyandangkan pada penenun. Tenunan pua dikaitkan dengan cara hidup masyarakat Iban. Kerja menenun itu dilakukan sendiri mengikut adat, penenun mesti akur pada petua dan pantang larang. Misalnya, rekacorak hantu atau roh yang dikenali sebagai ‘engkeramba’ tidak boleh ditenun di pinggir pua. Rekacorak itu mesti ditenun di tengah-tengah pua dan dipagari oleh rekacorak ‘kemerbai’. Jika tidak dilakukan sebegitu, hantu atau roh itu akan terlepas dan mengacau penghuni rumah panjang atau mungkin membawa malapetaka ke atas mereka. Tenunan pua ada pelbagai jenis. Di antaranya ialah pua mata, pua rara dan pua kumbu. Pua kumbu adalah pua yang paling rumit. Cuma penenun yang mahir dan cekap sahaja sanggup untuk menghasilkannya. Manakala, pua mata dan pua rara biasanya ditenun oleh penenun yang kurang mahir atau baru belajar. Kebanyakan corak yang digunakan adalah berunsurkan tumbuh-tumbuhan dan binatang. Motif tenunan dihasilkan daripada teknik ikatan iaitu ikat dan celup. Pewarnan tenunan pua diperolehi daripada tumbuh-tumbuhan seperti kunyit, pinang dan kulit kayu baku. Warna utama yang digemari adalah merah tua, coklat, kuning dan hitam. Biasanya kain pua yang kasar dijadikan selimut manakala kain pua yang halus dijadikan kain sarung dan jaket untuk dipakai pada majlis-majlis tertentu. Kini, kegunaan kain pua dipelbagaikan seperti hiasan dinding, beg tangan, kulit fail, alas meja dan sebagainya.


Pemilihan subjek matter

Bunga Kantan

Sebahagian besar masyarakat kini mengenali pokok kantan. Lazimnya di kampung-kampung pokok kantan ditanam di halaman rumah yang bertanah lembap. Pokok ini digunakan sebagai bahan perasa di dalam masakan tertentu. Bunga kantan khususnya digunakan dalam masakan asam pedas dan juga laksa. Malah ada juga di kalangan kita menggunakan pokok ini sebagai pewangi bagi menghilangkan hanyir ikan. Bunga kantan dikenali secara saintifik sebagai Phaeomeria imperialis mempunyai batang yang lembut dan berdaun panjang. Urat di tengah daunnya tenggelam. Menurut Ketua Pusat Sumber Genetik Tumbuhan UPM, Mohd. Said Saad, buah kantan adalah dalam bentuk gugusan, bewarna hijau tua dan bertukar warna coklat apabila sudah masak. Apabila buah kantan yang sudah masak, ianya berasa masam. Manakala bunganya pula akan bewarna merah apabila sudah masak. Bunga kantan dikatakan sebagai awet muda jika dimakan secara mentah seperti dibuat ulam ataupun dicampurkan ke dalam masakan tertentu. Di dalam perubatan tradisional, batang pokok kantan ini digunakan untuk menghilangkan bau badan yang mana ia begitu popular di kalangan wanita yang baru lepas bersalin. Batangnya ditumbuk lumat dan direbuskan sehingga mendidih. Kemudiannya air rebusan itu dijadikan air mandian. Selain daripada itu, biji buah kantan juga dikatakan mempunyai khasiat tertentu dalam perubatan herba tradisional. Ia boleh mengurangkan rasa kurang bermaya dan juga selera makan. Bijinya ditumbuk sehingga lumat dan toskan. Kemudian air itu dicampur dngan segelas air suam. Minumlah di waktu pagi dan sebelum tidur di waktu malam.


PERNYATAAN MASALAH

Permasalahan semasa

( Tenunan OFF LOOM )

Teknik COILING

Teknik ini mempunyai 2 jenis iaitu coiling spiral san coiling dandan. Masalah yang timbul apabila coiling ini menggunakan bahan tali parcel yang dimasukkan pada benang loseng yang lembut seperti benang bulu kambing. Benang loseng akan tertarik dan akan menyebabkan ianya ramping. Oleh itu, pemilihan beang loseng perlulah dari jenis yang kuat dan keras bagi mengelakkan masalah sebegini timbul.


PENYESUAIAN TEMA

Tema Bunga Kantan yang dipilih disesuaikan dengan warna yang digunakan. Pelukis menggunakan warna asli bunga kantan dan persekitarannya dalam design yang dipamerkan. Setiap rekaan pelukis menggunakan warna merah seharmoni sebagai warna tetap bunga kantan.

PENYESUAIAN BAHAN DAN TEKNIK

Untuk teknik Coiling jenis coiling spiral, bahan yang sesuai digunakan adalah tali parcel atau tali guni yang mempunyai struktur yang agak keras. Begitu juga dengan benang loseng yang digunakan mestilah kuat seperti tali guni. Ianya akan memperlihatkan lilitan yang cantik dan kemas apabila bahan yang digunakan bersesuaian. Sebaliknya jika bahan yang digunakan adalah berstruktur lembut seperti benang bulu kambing ia sukar mendapatkan hasil lilitan yang kemas. Tetapi untuk teknik Coiling jenis dandan, boleh digunakan benang lembut tetapi benang loseng tetap memerlukan benang yang agak keras dan kuat. Ini akan mengelakkan karya menjadi ‘ramping’. Manakala kelebihan menggunakan benang yang lembut, coiling dandan dapat dihasilkan secara rapat dengan mudah dan kemas.

Untuk teknik Plain weave, apa-apa sahaja bahan boleh digunakan. Jika diperhatikan teknik ini menyerupai seperti anyaman tikar. Boleh digunakan bahan semulajadi seperti daun kelapa misalnya dan yang penting adalah benang loseng haruslah kukuh.

Untuk teknik Tafting pula, bahan yang biasa digunakan adalah benang bulu kambing. Oleh kerana strukturnya lembut, ia dapat menghasilkan karya yang gebu seperti permaidani tebal.

CADANGAN

Konsep dan idea

Projek OFFLOOM ini menggunakan konsep Bunga Kantan. Faktor pemilihan bunga kantan adalah :

Warnanya yang lembut ( pastel ).

Bunganya yang cantik dan unik.

Konsep yang sukar dilihat yang digunakan oleh pengkarya tenunan.

Sesuatu yang luar biasa dijadikan motif.

PROSES KREATIVITI

Menggabungkan elemen-elemen bunga kantan ke dalam design. Di samping menerapkan imej dalaman bunga kantan bagi menghasilkan design yang mempunyai seni yang mujarat (abstrak).

PROSES ARTISTIK

Menghasilkan lakaran atau sketches yang bersahaja. Pelukis menggunakan pan Artline 200 bersaiz 0.4 untuk menghasilkan lakaran. Lakaran yang mempamerkan idea pelukis mempunyai line quality yang jelas dan ternyata idea yang ingin diluahkan tidak terbatas.

PROSES REKAAN

Pelukis menggunakan sebahagian imej bunga kantan dalam design dan kebiasaannya kedudukan imej tidak simetri. Juga dimasukkan imej keratan bunga kantan bagi menampakkan sesuatu yang abstrak.


Thursday, July 23, 2009

BAHAN BERKAITAN KREATIVITI.

1. Pengenalan:

Topik ini lebih tertumpu kepada perbincangan penggunaan teknologi baru dalam penghasilan karya-karya seni visual. Teknologi dalam penghasilan karya seni visual lebih tertumpu pada penggunaan bahan elektronik dan perkomputeran. Tumpuan pembentang ini adalah berkisar kepada pengkaryaan yang menggunakan teknologi yang bukan konvensional sifatnya, seperti lazim digunakan dalam karya catan, cetakan dan kraf. Perbincangan ini adalah sekadar pendedahan untuk melihat bahawa dunia kini tidak terlepas dengan perubahan demi perubahan yang mencetuskan idea baru dalam perkembangan seni visual. Sejak mulanya revolusi perusahaan sekitar tahun 1830an lagi maka tercetusnya revolusi baru dalam seni visual dengan pengenalan kamera atau rakaman gambar. Cetusan ini telah membuahkan satu paradigma baru dalam seni visual sama ada dari segi penggunaan bahan tersebut dan idea melalui teknologi.

2. Era Globalisasi
Seperti diungkapkan di atas, era globalisasi merupakan era baru dalam dunia hari ini. Istilah “globalisasi” atau dunia tanpa sempadan telah dicetuskan melalui era dunia teknologi maklumat dan kamunikasi. Istilah ini adalah dari cetusan dunia barat dan merupakan satu ‘projek’ negara-negara barat terhadap spekulasi ekonomi dan politik (2001). Namun begitu era ini terpaksa kita telan bersama dengan membawa pandangan mesej yang tersirat untuk menemukan suatu idea dan pemikiran yang baru. Karya seni tidak terlepas dari pelukan era globalisasi ini. Lantaran itu para pengkarya dan seniman tempat juga mengikut arus ini untuk membentuk imeSejak mulanya revolusi perusahaan sekitar tahun 1830an lagi maka tercetusnya revolusi baru dalam seni visual dengan pengenalan kamera atau rakaman gambar. Cetusan ini telah membuahkan satu paradigma baru dalam seni visual sama ada dari segi penggunaan bahan tersebut dan idea melalui teknologi.

Namun begitu era ini terpaksa kita telan bersama dengan membawa pandangan mesej yang tersirat untuk menemukan suatu idea dan pemikiran yang baru. Karya seni tidak terlepas dari pelukan era globalisasi ini. Lantaran itu para pengkarya dan seniman tempat juga mengikut arus ini untuk membentuk imejan yangbercirikan teknologi baru dalam penghasilan karya. Kalau diterjemahkan kata-kata Deepak Nayyar dalam bukunya bertajuk Globalisation, The Past in our Present (1997) yang menyanggah dasar sistem dalam WTO (World Trade Organization) yang asemetri:
“ Dapat dilihat bahawa rangka kerja institusi globalisasi amat bercirikan asimetri yang ketara. Dari satu segi globalisasi menganggap sempadan negara tidak perlu diambil kira untuk membenarkan aliran dagangan dan aliran modal. Akan tetapi untuk aliran teknologi dan aliran buruh ia perlu pula dibatasi. Ini bermakna negara-negara membangun perlu membuka pintu pasaran untuk modal dan dagangan dari Utara berjalan secara bebas tetapi negara maju pula tidak perlu memberi ekses teknologi kepada negara membangun. Begitu juga negara-negara membangun perlu menerima pergerakan modal tetapi negara maju tidak pula perlu membuka pintu mereka kepada aliran buruh. Asimetri ini, terutamanya di antara modal yang bebas masuk dan buruh yang tidak bebas menyeberangi sempadan negara, perlu saya tekankan, merupakan inti ketidakadilan di dalam peraturan permainan globalisasi pada abad ke 20 “.
Kenyataan ini sengaja saya masukkan dalam esei ini agar kita yang terlibat dalam aliran kesenian dan kreativiti akan melihat bahawa era ini ada agenda politiknya dari kuasa barat. Maka dalam mencetuskan idea dalam karya yang melihat kepada era globalisasi kita juga akan merasai sensitivitinya. Idea bahawa kuasa dan pengaruh ekonomi, mulai dari sekarang, akan bergantung pada teknologi serta komitmen-komitmen ‘high-tech’, bermakna bahawa negara-negara yang dapat menyesuaikan diri secara realistik dengan tuntutan-tuntutan teknologi jugalah yang akan dapat memainkan peranan dalam menentukan konteks budaya global yang baru (2000)
Sesungguhnya dalam era ini cabaran para pengkarya dalam mempersembahkan bentuk dan makna dalam karya adalah sungguh mencabar. Dilihat beberapa karya dalam teknologi baru, cetusan ini bermula apabila Nam June Paik seorang pemuzik, sainstis, jurutera dan pelukis menghasilkan sebuah karya yang dianggap pengasas kepada teknologi baru. Karya awalnya bertajuk ‘Global Groove’ (1960). Memperlihatkan suatu teknik yang menarik dengan menggunakan persembahan seni melalui video yang ditayangkan melalui layar televisyen. Kemudian dalam tahun 1982 beliau meneruskan penerokaan yang lebih menarik dengan karya instalasi melalui teknik media baru iaitu bertajuk TV Buddha. Karya ini menggambarkan sebuah arca buddha berhadapan dengan tv dan kamera. Dalam karya ini June telah menggunakan kesan cahaya, bunyi (muzik) dan ruang. Para pengkritik seni sependapat bahawa karya beliau talah meneroka satu dimensi baru dalam dunia seni visual. Sekitar awal 1990 komputer menjadi alat yang sungguh berguna kepada manusia. Sistem komputer telah direka kepada penggunaan cip yang kecil dengan kuasa yang besar telah menyemarakkan lagi penggunaan komputer dalam karya seni. Pada tahun1973 Ed Emshwiller merupa pengasas kepada seni menggunakan komputer video. Karya beliau pertama bertajuk SCAPE-MATE telah menunjukkan suatu penggerakan imej dengan lenggok tarian dengan skema warna kehijauan. Pergerakan yang memakan masa 30 minit memberi kesan dramatik dalam karyanya.

Monday, July 20, 2009

Catan

PERKONGSIAN ILMU....

Assalamualaikum.

Syukur alhamdulillah kerana dengan izin dan limpah kurniaNya saya dianugerahi keberkatan dengan iringan semangat keyakinan dan kekuatan untuk terus menghasilkan Folio ini.
Berdasarkan intipati dari teks sastera dalam Hikayat Umar Umaiyah, saya telah menghimpunkan kesemua maklumat dan diterjemahkan melalui lakaran kreativiti, kemahiran artistik dan rekacipta yang menggabungkan kepelbagaian unsur formalistik supaya menghasilkan suatu karya yang benar-benar dapat menyampaikan maksud yang diharapkan.
Folio ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu kajian literatur, kajian tampak, kajian analitikal, cadangan mengenai konsep dan idea, proses perkembangan kerja serta dokumentasi karya akhir. Besar kemungkinan folio ini tidak memenuhi kehendak sebenar yang sepatutnya perlu ada dalam menghasilkan folio yang terbaik. Walau bagaimanapun, diharapkan ianya dapat memberikan serba sedikit gambaran mengenai susur galur dan rentetan proses penghasilan karya yang telah disempurnakan.
Akhir kata, saya berharap folio ini dapat membantu memperjelaskan lagi segala apa yang telah saya hasilkan sepanjang tempoh kerja yang diperuntukkan. Semoga usaha saya ini dapat menjadi manfaat yang berguna untuk diri sendiri dan rakan-rakan sealiran yang lain.

Setulus, seikhlas dan setinggi terima kasih kepada semua pihak yang terlibat....


A. KAJIAN LITERATUR

A.i Latar Belakang Sejarah

a) Catan

Pada zaman Mesolitik (15000 SM hingga 10000SM) merupakan zaman yang terdapat lukisan-lukisan prasejarah. Lukisan itu menggambarkan kehidupan dan aktiviti harian mereka. Karya-karya mereka pada zaman itu telah mula memperlihatkan corak-corak yang menambahkan lagi kesan kuasa ghaib. Media yang digunakan pada masa itu ialah darah binatang hasil dari pemburuan. Darah tersebut menghasilkan warna merah. Jelaga lemak haiwan pula untuk menghasilkan warna hitam. Manakala biji-biji kuning yang ditumbuk untuk menghasikan warna kuning. Warna hijau pula terdapat daripada tumbuh-tumbuhan.
Begitu juga dengan zaman Neolitik hasil karya mereka hampir serupa yang digunakan oleh manusia zaman Mesolitik iaitu darah untuk menghasilkan warna merah, Manganam oksid, jelaga lemak dan arang untuk mendapatkan warna hitam. Manakala bijian yang dihancurkan dengan batu untuk dicampurkan pula dengan darah haiwan, madu,tumbuh-tumbuhan dan lemak haiwan boleh mendapatkan warna coklat dan jingga.
Pada zaman Renaisans seni catan berkembang pesat. Tokoh-tokoh pada masa itu seperti Leornardo Da Vinci, Rapheal dan Michealangelo merupakan pelukis-pelukis yang tersohor. Pada zaman itu ,subjek yang ditekankan iaitu agama. Ia terus menjadi penting di mana gambaran dan imej yang diilhamkan dari Bible atau cerita agama terus menguasai karya-karya pelukis. Kisah seperti “The Last Super” dan imej “Madonna and Child” merupakan subjek yang paling popular. Walaupun zaman Renaisans berakhir seni catan terus berkembang dengan pelbagai teknik dan teori dilakukan untuk menghasilkan catan yang baik dan berkualiti.

b) Catan Media Campuran
Karya catan ‘mixed media’ atau media campuran dikenali awal abad ke-20 iaitu aliran Kubisme yang dipelopori oleh Pablo Pissaco yang menggunakan bahan selain cat minyak, cat air atau akrilik yang biasanya digunakan untuk karya 2D. Beliau menggunakan potongan kertas atau kolaj untuk menghasilkan catannya yang bertajuk ‘Three Musicians’ antara 1910 hingga 1912.
Media campuran merupakan gabungan kolaj dan assemblaj sebagai teknik menghasilkan karya. Ia mengalihkan kongkongan realistik atau lukisan berupa dalam seni tampak.Karya awal ‘mixed media’ lebih menggunakan material seperti metal, barang kemas dan perhiasan berbanding kini ia terdiri dari gabungan pelbagai bahan. Bagaimana pun penggunaan aspek formalistik tetap sama.
Antara artis yang menggunakan ‘mixed media’ adalah Carlo Crivelli yang menggunakan kayu, kaca dan perhiasan untuk karyanya yang bertajuk St.Peter.Henry Matisse menggunakan cat gouche dan potongan kertas menghasilkan Sorrows Of The King pada 1952; mana kala Rauschenberg menghasilkan Reservoir pada 1961 dengan menggabungkan cat dan paku dalam karyanya.
Walaupun pada peringkat awal abad ke 20, para pengkarya masih berpegang kepada pengertian tradisional seni catan iaitu mereka masih lagi melukis figurative, alam sekitar dan alam benda.
Pertumbuhan pelbagai aliran seperti kubisme, surealisme dan pop art menyebabkan catan tradisional semakin ditinggalkan. Pengabungjalinan aliran ini membentuk aliran untuk membuat catan mixed media. Di dalam catan media campuran teknik yang digunakan banyak kolaj dan asemblaj. Ini dapat dilihat dengan adanya pameran yang terbesar di Museum of Modern Art (New York) yang mempamerkan karya asemblaj yang bertajuk “The Art of Asemblaj” pada tahun 1961 . Pada tahun itu merupakan satu langkah pembaharuan di dalam dunia catan di mana penghasilan karya ini adalah gabungan bahan catan dengan bahan lain. Kebanyakan bahan catan media campuran seperti aluminium, perspek, kaca, lutsinar, kayu, plastik,bahan-bahan buangan dan lain-lain lagi.
Sekumpulan daripada 30 dan 40 pengkarya untuk meneroka semula kebebasan membuat dan menghasilkan catan di mana teknik kolaj dan asemblaj digunakan dan ditekankan. Mereka tidak memutuskan dalam kesinambungan dari kubisme dan surealime.

Artis dari Negara Amerika iaitu Joseph Cornell merupakan contoh membuat dan mencipta penimbang kecil Puisi asemblaj di dalam sebuah kotak. Ini merupakan catan media campuran. Pada awal tahun30-an, beliau merupakan orang yang pertama yang masih berpendirian surelisme di Julien Levy Gallery di New York 1932. Beliau telah mengadakan pameran yang bertajuk “ Minutiae Glass Bells, Shadow Boy, Coup d’Oeil, Jouets Surealistes’.
Kerja Cornell (Plates 109-110) merupakan contoh sempurna titik-titik daripada William C. swseitz di buku perhubungan isu bersama “Art of Asemblaj” menunjukkan secara kias latihan daripada asemblaj mengumpulkan bahan dari aras hubungan formal dari persatuan pensyair menggunakan perkataan dan nombor secara rasmi . Perubahan turut mempengaruhi di dalam lukisan Abstrak Expressionis di mana sesuatu bentuk di dalam sederhana.
Di dalam aliran abstrak expresionis iaitu Alfonso Ossorio merupakan artis Filipina yang telah belajar dan bergaul dengan artis di sekolah New York dan memulakan teknik kolaj yang baru di akhir 50-an. Di dalam karyanya yang kalut pengumpulan daripada pelbagai bentuk dan bahan memperlengkapkan makna daripada kaligrafi rumit satu dijumpai dalam karya Pollock dan mempunyai tujuan yang sama untuk memperbaharui kepekaan seseorang artis. Ramai pengkarya menggunakan teknik asemblaj dalam karya mereka di akhir 50-an dan awal 60-an.

c) Sejarah seni catan media campuran tempatan.
Secara umunya terdapat tiga faktor yang telah mempengaruhi perkembangan seni catan moden di Malaysia iaitu factor pertama penjajahan Inggeris, penghijrahan bangsa dagang dan dtatus pendidikan. Sejarah seni catan moden Malaysia bermula pada awal sekitar 1930-an menrusi karya-karya Abdullah Ariff, Yong Mun Sen dan lain-lain . Stail yang baru dipersembahkan di dalam tradisi visual tempat dengan menggunakan kaedah perintis ini telah memperkenalkan pendekatan kaedah seni catan easel Barat untuk mempersembahkan subjek mereka sebelum ini. Perubahan stail dan konsep karya seni ini merupakan titik peralihan menandakan kelahiran seni lukis moden dengan penghasilan catan mixed media.

Perkembangan catan mixed telah dipelopori oleh ramai artis-artis catan pada tahun 1990-an. Pengolahan catan mixed media yang mencipta simbol-simbol baru yang menghubungkan karya-karya seni moden denga ikongrafi tempatan. Antaranya ialah Choong Kam Kow dan Din Omar yang memetik motif-motif budaya permakanan tempatan sebagai subjek kajian masing-masing. Choong Kam Kow menghasilkan catan yang mengabungkan bentuk kuih tradisi dengan memberi penekanan kepada pembungkusannya yang dapat dianggap simbol kepada konsep kesatuan dalam kebudayaan Malaysia. Ketupat dan Pulut panggang menjadi sebahagian dariapd abentuk yang diketengahkan. Sementara itu , Din Omar pula memindahkan imej dan bentuk nasi bungkus ke permukaan catan serta arcanya bagi mewakili isu-isu budaya tempatan dan antarabangsa. Pendekatannya ini, sebagaimana tercermin dalam ‘Nasi Bungkus:Antara Dua Hidangan” (1991) mirip kepada stail pop Art, khususnya seperti karya-karya Claes Oldenburg. Dengan menggunakan bentuk nasi bungkus , Din telah meperkayakan penggunaan simbol tempatan yang baru dalam dunia catan moden Malaysia.
Dekad 1990-an merupakan titik permulaan catan mixed media di mana ia menyaksikan kemunculan pelukis muda berpotensi dan berbakat besar yang lebih gemar kepada pengolahan mixed media dalam berkarya. Antara mereka iaitu Zulkifli Yusof, Mohd. Khalil Amran, Ahmad Hukri Mohamed, Tan Chin Kuan, Bayu Utomo Radjikin, Din Omar dan Raja Shariman.
Kebanyakan daripada pelukis muda ini menggarap permasalahan sosial menerusi karya-karya mereka. Zulkifli Yusof sebagai contohnya mengutamakan isu perpecahan kaum menrusi buah-buah catur yang menjadi kiasan kepada percaturan dan perbuatan kuasa. Manakala Tan Chin Kuan pula membicarakan isu-isu sosial menerusi imej-imej suasana negatif. Suatu trend dan fenomena baru bagi pelukis-pelukis muda ini ialah dari segi penghasilan karya-karya yang berukuran besar. Tidak dinafikan bahawa karya-karya mereka berukuran besar lazimnya mempunyai kesan yang kuat ke atas penontonnya. Itulah perkembangan catan mixed media.


d) Kajian Teori Yang Berkaitan
Di dalam catan mixed media para pengkarya mencipta simbol-simbol baru untuk menghubungkan karya-karya seni moden dengan ikonografi tempatan. Mereka menggunakan dan memetik motif-motif budaya setempat sebagai kajian mereka untuk mendapatkan idea atau untuk mengupaskan isu-isu yang akan diketengahkan oleh mereka. Contohnya seperti Choong Kam Kow dan Din Omar yang memetik motif-motif budaya permakanan tempatan sebagai Subjek kajian. Choong Kam Kow menghasilkan catan-catan yang menggabungkan bentuk kuih tradisi, dengan memberi penekanan kepada pembungkusannya yang dapat dianggap sebagai simbol kepada pembungkusannya yang dapat dianggap sebagai simbol kepada konsep kesatuan dalam kebudayaan Malaysia. Sebilangan pengkarya mixed media karya mereka bertunjangkan seni Barat yang kelihatan seperti ekpresionisme dan surealisme contohnya karya oleh Tan Chin Kuan di dalam karya “Tragic of Blue Night” (1991).


e) Jenis Bahan
Bahan-bahan yang digunakan biasanya pelbagai bahan yang boleh digunakan di dalam catan mixed media seperti alumunium, prospek, kaca lutsinar , kayu, plastik, bahan-bahan buangan dan lain-lain lagi. Bahan tadi digunakan oleh pengkarya untuk mengolahkan karya-karya mereka . Contohnya karya Zulkifli Yusof sebagai contohnya mengutamakan isu perpecahan kaum menerusi buah-buah catur. Kebanyakan karya Zukifli Yusof bahan-bahannya mixed media.

e.i) Apa Itu Bahan ( Material)
Bahan adalah sesuatu objek yang dikenali samada dari segi rupa dan bentuk atau yang menjalani pembuatan prosesnya. Di dalam seni bahan campuran, samada sesuatu bahan itu telah menjalani proses atau masih kepada pengekalan identitinya tertakluk kepada bagaimana pengkarya itu berkarya.
Sejajar dengan kemajuan, pengkarya telah memproses sesuatu bahan itu sebagai contoh menggunakan plaster, woodfiler, serbuk kayu, gam, plastik, elemen semulajadi dan sebagainya sehinggalah kepada bahan-bahan terbuang dan persekitaran untuk menghasilkan seni mereka. Hasil dari proses artis itulah wujudnya karya berbentuk bahan campuran.
Di sini terdapat beberapa bahan yang telah diklasifikasikan.Bahan itu ialah seperti bahan yang berbentuk elemen fizikal, dimana dalam proses pengkaryaan, sebarang medium diperlukan sebagai alat penyokong seperti air, minyak atau berbentuk ‘chemical’ ataupun masih mengekalkan rupa dan ciri-cirinya.
Bahan-bahan boleh dikategorikan kepada beberapa kategori seperti :
i. Bahan pepejal -seperti batu, limestone atau marble.
ii.Bahan Organik -seperti kayu atau 'earth object'.
iii.Bahan Industri -seperti besi, tembaga, perak, proses dari mesin atau jentera,
Syntetic seperti bahan tiruan,plastik, glass, prospect bersifat lutsinar.
iv.Bahan Hybrid -yang terhasil dari percampuran antara satu sama lain.
v. Bahan Chemical -seperti bahan mengandungi asid, pencampuran dari
koleksi lab.

e.ii) Cara Memilih Bahan

Dalam pemilihan bahan itu terdapat dua kategori iaitu :
i- Fugivite : penghasilannya menerusi terus keatas permukaan atau karya. Selalunya bahan ini tidak dapat bertahan lama, dimana nilainya senang jatuh. Ini bermaksud pengkarya tidak mendalami lagi sesuatu sifat bahan dari segi ketahanan.
ii- Permenant : Selalunya hasilan ini berbentuk lebih tahan dari segi masa, pembuatannya mengambil kira ke atas aspek nilai yang tinggi dan menjalani pemerosesan yang berkesan. Pengkarya yang sebegini selalunya menjalani ujikaji terhadap bahan sebelum memasukkannya ke dalam karya. Di dalam pembentukan sesuatu bahan itu samada dalam bentuk 'man made', ‘ready made' atau, 'natural object' terdapat sifatnya yang tersendiri mengenai jalinannya.
Bila melihat kepada 'texture' berbentuk 'visual' ianya hasil dari pertukangan tangan atau pembuatan dari pengkarya dengan corak atau dekoratif. Melalui kesan yang wujud secara spontan melahirkan jalinan yang tidak disengajakan melalui kesan pembentukan tampak atau gerakbalas pengkarya. Ianya juga boleh dihasilkan melalui alat mekanikal seperti silkscreen, komputer grafik atau foto dan berkaitan dengan seni ini. Bentukan yang terhasil juga boleh dikenalpasti sebagai yang berbentuk 'textile texture'. Ianya terhasil dari bahan semulajadi (earth) seperti daun, kayu, ranting, pasir atau perlakuan oleh seseorang itu seperti menganyam, mengikat manik dan sebagainya. Bila memperbincangkan penghasilan karya sebegini selalunya pengkarya memanfaatkan kepada apa yang telah ada dari bentukan asalnya. Pengkarya juga mendapat jalinan melalui pengubahsuaian dari kreativitinya sendiri melalui proses geraklaku atau penyudahan terhadap sesuatu bahan itu tidak kira apa jua yang difikirkan sesuai. Penyusunan terhadap sesuatu penyusunan atau perletakan juga akan mendatangkan hasil dari pembuatan 'textile texture' ini.
Apabila memperkatakan memgenai bahan campuran, tidak dapat dinafikan kekuatan bahan yang telah menjadi satu tradisi lama dalam pembuatan karya. Warna khususnya yang terhasil dari alam semulajadi, proses dari industri seperti cat minyak, arkrylik atau tempera. Semuanya ini adalah bahan. Dari sini jelaslah bahan itu terdiri dari berbagai-bagai elemen dan komponennya yang tersendiri. Dalam mendefinisikannya telah kelihatan ianya bersifat universal. Terpulanglah pengkarya untuk menghasilkannya.

A.ii PENGOLAHAN BAHAN DALAM TEKNIK BERKARYA

Terdapat berbagai cara yang boleh digunakan untuk menjadikan sesuatu karya itu menjadi bahan campuran. Dalam pemilihan bahan-bahan tersebut seseorang artis itu perlulah tahu jenis dan teknik yang dikehendakinya. Pengetahuan tentang nilai bahan-bahan dan caranya mungkin didapati samada dipelajari dari buku ataupun melalui sendiri pengalaman menghasilkan sesuatu yang baru.
Kekuatan sesuatu bahan itu juga perlu diketahui oleh pengkarya itu bagi memastikan samada ianya mempunyai ketahanan yang kuat ataupun lemah . Di sini terdapat sedikit sejarah bagaimana permulaan dan beberapa teknik yang selalu digunakan di dalam menghasilkan sesebuah karya.
Teknik tersebut ialah college,yang merupakan permulaan kepada kesemua teknik yang hadir selepasnya.Berikutan itu lahirlah seperti teknik-teknik seperti Assemblage, Combine Painting, Fibric, Fumage, Brulage, Decoupage, Affiches Laceres, Dechirage, Froissage, Frottage dan bermacam-macam lagi. Disini,kajian tentang media campuran ini hanya menitikberatkan terhadap beberapa pengolahan sahaja.

A.ii.i Collage
Collage (kolaj) ialah di mana dapat ditafsirkan sebagai satu permulaan seni catan moden yang menggunakan bahan-bahan yang berbentuk kertas yang terkenal di dalam karya Pablo Picasso. Papier de college ini telah mula digunakan dan telah mula menjadi satu seni yang baru. Dari tahun 1906-1914 merupakan satu era di dalam seni dengan adanya karya-karya yang membezakan dari segi pengolahan yang tidak tunduk kepada tradisi. Ia merupakan satu era yang penting di mana ia merupakan zaman era moden yang memisahkan di antara yang lama dan baru. Picasso dan Braque merupakan pengkarya yang disebut-sebut sebagai pembawa kepada perubahan ini. Selepas Cezanne mengenengahkan konsep 'Construction' terhadap 'nature' dengan meletakkan bentuk-bentuk kon, bulat segi empat dan segi tiga sebagai mewakili nature iaitu menganggap apa yang dilihat kepada nature ini boleh dibentukkan sebagai satu keadaan bergeometrik, sebagai contohnya pokok menjadi kon, rumah menjadi segi empat.
Bagaimanapun Picasso dan Braque pula mendapati ia adalah sebagai satu jalan pembentukan 'collage'. Mereka kemudiannya membuat eksprementasi yang dikenali sebagai 'Analytic Cubism' iaitu gagasan dari Cezanne, yang kemudiannya dimasukkan pula keratan akhbar, tiket, urat-urat kayu dan berbagai lagi kesan jalinan di dalam karya mereka. Mereka memasukkan sesuatu 'form' itu tanpa mengubah akan bentuk asalnya dan kekal sebagai bentuk dan rupa sendiri.
Picasso menjelaskan bagaimana ia bermula dengan kolaj ini sebagai, " It was a small painting, a still life serrounded by an oral form made rope, that for the first time introduced as a tangble element a small piece of oil cloth resembling chair canning".Ia menambah lagi, " there is no such thing as any material being worthing or unworthy as a mean of creative expression, as long the artist in fuses it with creative feeling". Jadi collage ini adalah sebagai satu permulaan dalam seni catan moden akibat perasaan ingin tahu para pelukis di dalam mencari sesuatu yang baru. Imej-imej yang dilekatkan itu masih lagi menunjukkan akan sifat-sifat asal mereka.
Selalunya kolaj ini hanya menggunakan satu lapisan atau nipis seperti keratan akhbar, tiket dan sebagainya. Kadangkala kewujudan mereka hanya melalui tampakan mata dan mendatar. Permukaan yang selalu dikolaj itu kebanyakannya masih bersifat 2D.

A.ii.ii Assemblage
Tidak seperti kolaj, ianya lebih 'berbentuk' dan 'bersifat' kepada kualiti relief. Penyusunan dari welding besi, gum antara permukaan, objek yang dijumpai (sebagai contoh ) telah dimasukkan bersama menjadi satu karya.
Artis seperti Schwitters, Merz dan Dubuffets telah memulakan karya-karya yang berbentuk Assemblage. Sebagai contoh mereka mengambil bahan-bahan yang terbuang dan tidak dipakai diambil dan di simpan yang kemudiannya di 'kompos' kembali menjadi satu karya. Sebagai contoh seperti akhbar, stamp, tali, kayu, besi, plastik, ( Sekadar menyebut beberapa bahan ) yang digunakan untuk menghasilkan sesuatu.
Pembuatannya oleh Charlotte Weilder, "He spread flour and water over the paper, then moved and shulted and manipulated his scraps of paper around in the paint while the paper was wet. With his finger tips he worked little piece of crumpled paper into the wet surface;also spread tints of water colour or gouches around to get variation in shadings of tone".Manakala kepada Max Ernst pula ialah kepada eksplorasi,
" the fortuitous ecounter upon a non suitable plane of two mutually distant realities".
Menghampiri kepada seni ialah ia berbentuk cembung dan lebih kepada eksplorasi teknikal dan keputusan yang lebih tegas terhadap pengalaman seseorang itu. Assemblage ini ialah turutan kepada perkembangan collage yang telah dimajukan dalam seni dengan penambahan-penambahan dan penerokaan baru dengan menjadikan sesuatu catan itu lebih kepada relief. Menggunakan bahan-bahan yang dikutip atau jumpa yang kemudiannya di kompos'kan kembali.

A.ii.iii Combine Painting
Seni ini telah diasaskan oleh dua orang pelukis Barat iaitu Robert Rauschenberg dan Jasper Johns.Ianya adalah lanjutan dari seni yang telah dibawa oleh golongan 'Dada'. Mereka ini termasuk di dalam 'Pop Art' dan lebih dikenali sebagai 'Neo-dada'. Seni ini memperlihatkan akan pertemuan dan percantuman antara seni 2D dan 3D. Seni yang telah dibawa oleh golongan dadaisme juga berkemunculan seperti ini tetapi masih lagi berbentuk relatif tetapi seni kombinasi ini telah terkeluar dari peraturan catan secara total.
Rauschenberg secara berani telah memaparkan seni sebegini dalam 'Canyon' di mana ia memasukkan objek-objek persekitaran yang lebih berbentuk seperti burung dan bantal. Begitu juga dengan karyanya'First landing Jump', dengan menggunakan tayar kayu berserta objek lain. Begitu juga karya-karya oleh Jasper Johns dalam siri 'Target' nya. Tetapi melalui pengkaryaan oleh Jasper John ini, kebanyakan karyanya lebih mementingkan teknikal seperti 'casting'.
Seni ini yang bersekitaran permulaannya di tahun 50an telah berkembang hinggalah ke masakini. Objek dari persekitaran samada dari 'man-made' mahupun 'natural object' dikombinasikan sekali meliputi seni yang tak terbatas.
Kesimpulannya, seni 'combine' ini telah hadir setelah penerokaan oleh golongan Kubisme, Dadaisme yang seterusnya memperluaskan seni berbentuk 'Collage' sehinggalah ke seni Kontemporari.
Selain daripada kelahiran golongan yang mengamalkan seni campuran ini, perkara yang berkaitan dengan teknikal juga penting di dalam pembuatannya. Terdapat beberapa \teknikm dan keberkesanannya sewaktu menjalani proses.

A.ii.iv Fabric
Fabrik telah di gunakan sejak lama lagi iaitu seperti juga penggunaan kertas. Dalam seni tradisional, fabrik telah digunakan untuk membuat pakaian. Manik-manik, jerami yang disulam dan dijadikan pakaian dan perhiasan. Penggunaan ini kemudiannya digunakan pula ke dalam seni semasa. Ianya kemudian telah di kombinasikan dengan beberapa bahan lain dan dijadikan karyanya. Terdapat juga seni ini menggunakan kanvas, benang disulam, tali sutera sacking dan simen.
Mengapakah seni ini turut diberi keutamaan di dalam seni dan sesetengah artis menggunakannya. Patricia Douthwaite menegaskan,
"I started doing collage when I became fed up with the slippery, sliminess of paint…. painting picture each day and wiping them out each night …. I finished with a massive pile of paint rags…. mainly muslim baby napkins, covered with beautiful colours…".17
Terdapat beberapa teknik digunakan di dalam seni fabrik ini seperti Knotted and tied, weaving around sticks, weaving a treda mobile, design from string and nail dan feather.

A.iii Lain-Lain Pengolahan
Setelah melihat kepada empat pengolahan yang terbesar maka dari situ terdapatnya beberapa pengolahan selain dari yang di atas. Contohnya seperti Fumage, Brulage, Decoupage, Dechirage, Froissage dan Frottage. Di bawah ini diberikan ringkasan secara umum mengenai teknik dan kesan yang terhasil dari pemerosesannya.

A.iv Jenis Subjek
Motif yang digunakan motif –motif abstrak contohnya motif yang digunakan oleh Zukifli Yusof motif tangga bagi menterjemahkan suasana literasi kebangsaan. Manakala Tan Chin Kuan juga banyak membicarakan isu-isu sosial menerusi imej-imej suasana negatif. Suatu trend dan fenomena baru bagi pelukis muda seperti ini. Motif bentuk nasi bungkus, Din telah memperkayakan penggunaan simbol tempatan yang baru dalam dunia catan moden Malayisa. Penggunaan imej serta pembungkusan makanan tempatan terdahulu daripada ini dapat dihayati dalam karya-karya Hashim Hassan menggunakan motif ketupat di dalam pengolahan semiabstrak bagi mencerminkan semangat kesatuan menerusi motif-motif anyaman.


B. KAJIAN TAMPAK

B.i Rujukan Karya Dan Artis

Din Omar
Kepelbagaian

Beliau merupakan salah seorang pelukis Malaysia yang menonjol dan bersifat inovatif dalam mengemukan simbol dalam karya media campuran. Dalam karyanya, persoalan gaya tidak terbatas dalam lingkaran permasalahan bentuk, tetapi meliputi aspek makna seperti tema dan subjek, sama ada secara representasi mahupun perlambangan. Karya media campuran Din Omar yang bertajuk ‘Kepelbagaian’ ini pernah dianugerahkan hadiah kecil dalam pertandingan seni lukis Bakat Muda Sezaman anjuran Balai Seni Lukis Negara pada tahun 1990. Dalam karya ini, Din Omar mengungkap kesatuan hidup masyarakat majmuk Malaysia menerusi imej nasi bungkus yang menjadi simbol yang memusnahkan perbezaan bangsa dan warna kulit. Nasi bungkus bersifat keMalaysiaan, diterima dan digemari oleh berbilang bangsa. Apa yang menarik dalam karya ini , beliau mengambil suatu perkara yang lumrah dalam kehidupan lalu dipersembahkan dalam bentuk kesenian. Subjek Din Omar adalah berkaitan dengan objek budaya pemakanan seperti nasi bungkus, pinggan mangkuk, sudu garpu dan cawan. Apa yang paling nyata menonjol ialah imej dan bentuk nasi bungkus yang diolah sama ada secara papar ataupun dalam bentuk 3 dimensi. Usaha Din mengungkap mesej budaya dan kemasyarakatan pastinya berbeza daripada kencenderungan kebanyakan pelukis catan alam benda yang turut menampilkan objek budaya pemakanan, tetapi hanya berminat pada nilai keindahan yang tersurat semata-mata. "Kepelbagaian" serta karya lain daripada siri nasi bungkus itu cukup menarik dan menyegarkan, mencerminkan sensitiviti pelukis terhadap unsur biasa dalam persekitaran mereka yang dapat digarap sebagai simbol budaya. Pendekatan Din Omar dalam karya ‘kepelbagaian’ ini mungkin bertalian dengan seni popular, tetapi pemilihan motif dan subjeknya bersifat tempatan. Pemindahan imej dan bentuk nasi bungkus ke permukaan catan serta arcanya memperkaya penggunaan simbol tempatan yang baru dalam dunia seni moden Malaysia di samping mengetengahkan isu-isu budaya tempatan.


Mohd Fauzin Mustafa
The Lost Horizon


Mohd Fauzin Mustafa antara pelukis Malaysia yang gemar menggunakan media campuran dalam berkarya. Karya-karya beliau banyak merujuk kepada alam sebagai subjek dan sumber inspirasi yang kaya. ‘The Lost Horizon’ merupakan antara karya beliau yang terkenal. Dalam karya ini beliau menggunakan pelbagai campuran mediaseperti perca, kepingan timah, emas, kolaj dan akrilik. Tema yang cuba ditonjolkan
oleh beliau dalam karya ini merujuk kepada alam flora dan fauna sebagai motif ukiran kayu dan batik. Motif pucuk rebung dan awan larat mengandungi makna simbolik yang kuat tentang peribadi dan kesopanan Melayu iaitu satu bangsa yang menghormati pemimpin serta tunduk kepada suruhan Tuhan. ‘The Lost Horizon’ mempamerkan beberapa perbezaan dari segi pendekatan, pengolahan bentuk rakaman, dan terjemahan bahasa visual. Ini menjadikan karya beliau ini berbeza dengan pelukis lain. Karya Mohd Fauzin ini terbentuk menerusi pengolahan yang tidak mengongkong dan menyarankan alternatif baru terhadap eksploitasi media dan bahan. Pelbagai mdia campuran yang digunakan berjaya mengungkap kemungkinan yang mencabar dalam proses berkarya. Beliau menggunakan ciri semula jadi bahannya dengan sebaik mungkin bagi mewujudkan kesan yang diidamkan. Warna perca yang sememangnya sudah menyerupai alam semula jadi dengan corak bebunga diperelok menerusi sentuhan dan campuran bahan yang lain. Hasilnya, kesan yang padu dapat dihayati dalam imej yang yang lebih menyerupai lanskap dan struktur bumi. Media-media ang digunakan berjaya menyerlahkan simbol yang merujuk kepada budaya tempatan. Tema dalam ‘The Lost Horizon’ merupakan satu penghayatan dan penghargaan pelukis kepada alam ciptaan Tuhan. Karya ini melukiskan rakaman penghayatan beliau yang bersifat luaran dan dalaman. Menurut Mohd Fauzin sendiri, alam perlu dihayati zahir dan batinnya iaitu segala yang tersurat dan yang tersirat. Melalui penghayatan terhadap alam, akan mendorong kita mengenali kebesaran Tuhan.

Alias Yusoff
The Fest 1

Pelbagai tema, pendekatan dan unsur formalistik digunakan oleh para pelukis di
Malaysia dalam menghasilkan karya mereka. Setiap karya yang dihasilkan mempunyai
kekuatan yang tersendiri menjadikan karya meraka itu unik dan berbeza dan mempunyai
identiti yang tersendiri. Dalam karya Alias Yussof bertajuk ‘The Fest 1’ terserlah dalam
penggabungan ciri-ciri formal yang disusun dengan unik dan menimbulkan kesan. Unsur-unsur rekaan seperti garis, bentuk, jalinan, warna dan rupa dihasilkan menerusi sensitiviti, melambangkan keperihatinan beliau terhadap agama, alam sekeliling, masyarakat dan budaya. Karya ini mengetengahkan kaedah penerokaan permukaan catan dengan memberi perhatian kepada komposisi dan dan permasalahan teknikal. Gagasan bahawa setiap sesuatu berhubung dan dihubungkan dengan sesuatu yang lain dalam alam ini menjadi titik tolak karya beliau. Di samping mencari perhubungan dan kesatuan pelbagai bahan, beliau cuba membentuk komposisi yang harmonis dalam karyanya menerusi percaturan dan perhubungan satah, bentuk, rupa, warna serta garisan. Unsur-unsur harmoni dan kontras dalam ciri formal seni lukis diolah dengan sebaik mungkin untuk menghasilkan komposisi catan yang menarik dan mengukuhkan struktur yang tersirat. Di samping menyarankan aspek penerokaan bahan dan permukaan, karya Alias memperlihatkan sikap ketelitian dan disiplin yang tinggi dalam proses komposisi. Komposisi catan yang seperti ini tidak terbentuk secara kebetulan, tetapi memerlukan perancangan yang konstruktif dan teratur. Unsur-unsur keseimbangan dan pergerakan serta kadar bandingan umpamanya dikaji dengan teliti. Ini agak berbeza dengan karya abstrak ekpresionisme yang banyak bersandar pada unsur kespontanan dalam proses berkarya. Karya ini bukan sahaja mendukung kuat pendekatan formal yang berkaitan dengan bahan dan permukaan, tetapi juga turut menyarankan makna yang tersirat tentang perkembangan tamadun yang berlainan zaman serta konsep keharmonian alam.

Ruzaika Omer Basaree
1981
Sri Dungun
Media Campuran

Karya ini menggabungkan motif seni bina ukiran Melayu tradisi dalam catan-catannya yang juga bersifat kearcaan. Pendekatannya telah memperluaskan pengertian catan yang lazimnya ditakrifkan sebagai aturan warna di atas permukaan dua dimensi semata-mata kepada karya yang bersifat tiga dimensi.
Pelukis mendalami nilai-nilai estetika Islam dan menterjemahkan kefahamannya itu menerusi karya-karya yang selama ini dirujuk oleh pelukis yang memiliki makna tersirat yang berkaitan dengan Islam. Kedua-dua konsep yang terjelma dalam kesenian tradisi seperti seni ukiran kayu dan seni bina Melayu tradisi seterusnya meletakkan kesenian yang berkontekskan galeri seni.
Pendekatan seperti ini sebenarnya berupaya mengetengahkan kesenian-kesenian tradisi itu sebelum memindahkannya dalam pengolahan yang baru. Ketidakfahaman terhadap makna asas serta prinsip-prinsip yang tersurat hanya akan merosakkan keindahan dan ketulenan seni tradisi apabila ia diucapkan dalam bahasa visual yang baru.
Dalam karya di atas menggunakan bahan berupa kayu dan arkalik dimana kayu yang digunakan untuk membentuk daun pintu dan ukiran diwarnakan dengan arkalik.
Pelukis menggunakan warna yang lembut dan kombinasi warnanya yang menunjukkan gambaran warna sewarna menyebabkan hasil ini nampak menarik dan teratur. Warna yang lebih gelap digunakan dibahgian tepinya un tuk menunjukkan pemidang pada hasil karya ini. Ia juga dapat menimbulkan bentuk 3 dimensi yang hendak di utarakan.
Selain dari itu pelukis dapat menunjukkan ukiran yang mempunyai ukuran semetri dimana ukuran setiap ukiran adalah sama dan seimbang. Daun pintu juga mempunyai ukuran semetri dimana daun pintu itu itu boleh dibuka. Ciri-ciri tradisi melayu dapat ditonjolkan pada karya beliau.Louise Nevelson
1962
American Dawn
Media Campuran

Karya assemblage yang bertajuk “American Dawn” dihasilkan oleh arcawan Louise Nevelson pada tahun 1962. Tema karya ini berkaitan dengan kehidupan Amerika / sosial budaya di Amerika.
Material yang digunakan untuk menghasilkan karya ini termasuk pelbagai jenis kayu dan penggunaan cat yang minimum.
Dari aspek formalistik, didapati tindanan kayu atau susunan kayu telah memberi kesan pergerakan yang dinamik. Contohnya reka letak kayu di bahagian tengah disusun dari rendah ke tinggi dan antara setiap unit kecil juga terdapat pergerakan yang ketara di mana kayu di susun secara horizontal dan vertikal.
Objek yang terdapat di tengah-tengah karya ini dianggap sebagai penegasan bagi keseluruhan komposisi, kerana ia terletak di titik tumpuan audien. Penggunaan warna yang berbeza di sebahagian unit kecil juga berfungsi sebagai penegasan.
Seniman telah menggunakan warna yang minimum dan ia dapat dibuktikan di sebahagian kecil karya tersebut. Warna yang dipilih (grey) juga merupakan warna yang lembut. Seniman cuba mengekalkan warna asal kayu dan ini telah memberi kesan harmoni.
Karya ini telah mewujudkan satu ruang realiti. Sebahagian daripada karya tersebut lekat pada dinding , keadaan ini menyebabkan objek tersebut kelihatan bersaiz kecil. Kadar banding antara unit belakang dan depan telah mewujudkan satu perspektif yang menuju ke dalam.
Berdasrkan gambar yang dikaji, unsur jalinan sentuh jelas dilihat tetapi jalinan kayu (urat kayu) tidak kelihatan kerana tidak dikaji secara dekat.
Rupa organik dan geometri digabungkan dalam karya ini. Kontra pertentangan dan gabungan antara dua unsur ini telah memberi konsep kesatuan kepada karya tersebut.


Hamidi Ahmad Basaar
1991
Bas Mini
Media Campuran

Karya ini merupakan karya mixed media yang menggunakan cat minyak dan bentuk
kadbod relief yang dikompos bersama dengan karya atas panel.Isu kesesakan di kota
menjadi tema kajian pengkarya.


Cornell Joseph
1943
Pharmacy
Media Campuran

Cornell menggunakan barang-barang terbuang untuk dikompos menjadi karya beliau.
Botol-botol diisi dengan pelbagai jenis bahan memberi gambaran farmasi.


Cornell, Joseph
1936
Soap Bubble Set
Media Campuran

Joseph menggunakan bahan terbuang atau “waste material” seperti kulit telur, bekas-bekas sabun dan gambar globe untuk dikompos menjadi karya.


Artis antarabangsa iaitu pelukis wanita dari Argentina Luciana Abait dengan karyanya ‘Hong Kong Windows’(2000)
http://www.artnutASIA.htmMaslin Md Ramly
2000
‘Fly Away My Cakubor’
91.5 X 91.5 cm.

Rujukan : Anugerah Seni lukis Malaysia&Asean Art Awaeds 2003 Philipmorris


Syed Alwi Syed Abu Bakar
2000
‘What Is This .... Teacher?
86 x 86 cm
Media Campuran

Rujukan :Anugerah Seni Lukis Malaysia Asean Art Awards 2003 PhilipmorrisGan Sian Wei
2000
Win Search Of Identity
106 x 106 cm
Media Campuran

Rujukan : Anugerah Seni Lukis Malaysia Asean Art Awards 2003 Philipmorris


Karya rujukan bertajuk ‘Mata Duitan’ yang dihasilkan oleh En. Shamsu Mohamad. ‘Mata Duitan’ adalah daripada media campuran iaitu porselin, duit syiling, ‘resin’ dan ‘glaze’. Karya ini berukuran 60.7 x 79.9 cm

RUJUKAN: :Anugerah Seni Lukis Malaysia Asean Art Awards 2003 Philipmorris


Din Omar
1991
“Nasi Bungkus : Antara Dua Hidangan”
Media Campuran
214 x 107 cmTan Chin Kuan
1989
Blue Night II
Media Campuran
Noor Azizan Rahman Paiman
1993
Coming Back From North Island Series V
Media Campuran


Mohd Azhar b. Abd. Manan
“Sarawak-September ’89 : Documentation VI”
Media Campuran
308 x 556 cm
Ahmad Shukri Mohamed
1992
“Cabinet Series”
Media Campuran
183 x 183 cm
Tan Chin Kuan
1991
“Tragic of Blue Night”
Media Campuran
450 x 300 cm
Thay Tzyh Haur
“If You Are Him”
Oil on recycled paper
95cm x 95 cmZulkifli Yusof
Untitled 1
Media campuran
1988C. PENYATAAN MASALAH / ISU

C.i Permasalahan Semasa dari Intipati Teks Hikayat Umar Umaiyah

Dalam Hikayat Umar Umaiyah (HUU), menceritakan tentang kehidupan masyarakat zaman jahiliah iaitu sebelum kedatangan Islam di Tanah Arab. Dalam HUU ini ia mengisahkan seorang anak jati Kota Mekah yang mengembara mencari pengalaman hidup di rantau orang. Namun apa yang jelas ditonjolkan dalam hikayat ini ialah semangat mempertahankan kedaulatan tanah air yang dipaparkan melalaui watak utama (Umar Umaiyah) yang sentiasa membela dan menunjukkan kelebihan dan kehebatan tanah kelahirannya kepada masyarakat luar. Ini jelas apabila Umar enggan mengiktiraf kaabah Yaman yang dibina oleh Raja Abrahah hinggakan beliau sanggup memusnahkan kaabah tersebut dan mengotorinya dengan najis.
Begitu juga dengan masyarakat Mekah yang sanggup bergadai nyawa dan tinggalkan segala kemegahan, anak isteri, kekayaan dan sebagainya semata-mata mahu mempertahankan kota Mekah dari serangan tentera musuh. Dalam HUU ini juga ditonjolkan pelbagai peringkat lapisan masyarakat sanggup bekerja sama membantu mempertahankan tanah kelahiran mereka walaupun kebanyakkannya tidak tahu teknik berperang mahupun menunggang kuda. Namun, semangat serta kasih sayang terhadap tanah air, maka mereka sanggup menentang dan mempertahankannya walaupun dengan mempertaruhkan nyawa mereka sendiri.C.ii Tema
Tema yang dapat saya ketengahkan melalui hikayat ini adalah “MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN TANAH AIR DAN PENGARUHNYA”.
Mempertahankan bermaksud melindungi serta mengawal tanah air dari sebarang ancaman, pencerobohan , penaklukan dan serangan oleh pihak luar yang berniat jahat dan tidak baik. Kedaulatan pula merupakan satu kemuliaan, kesucian dan keagungan yang terdapat dalam sesebuah negara yang mesti dipelihara dan dilindungi. Tanah air merupakan negeri, tempat kelahiran, kawasan jajahan atau juga satu penempatan yang didiami oleh sesuatu masyarakat yang terdiri dari pelbagai lapisan. Pengaruh pula merupakan satu kekuasaan, ideologi, agama, fahaman dan sesuatu yang dapat menunjukkan identiti sesebuah kaum dan masyarakatnya.D. KAJIAN ANALITIKAL
D.i Peta Minda

MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN TANAH AIR SERTA PENGARUHNYA
MEMELIHARA KESELAMATAN KAABAH
ERATKAN HUBUNGAN DIPLOMATIK
MENENTANG MUSUH
MENYEBARKAN FAHAMAN DAN IDEOLOGI
TEGAKKAN UNDANG2
PERTAHANKAN DARI SERANGAN
HAPUSKAN SAINGAN
TENTANG UNDANG2 ZALIM
TENTERA ABRAHAH
PEMBESAR ZALIM
GURU AGAMA
NASIHAT
PERLAKUAN
TELADAN/ CERITA BAIK
RAJA
PEMBESAR
MASYARAKAT
BANI KALBAN
PEMBESAR QURAISY

PENGHULU
PENDUDUK DUSUN

INDIVIDU
TENTERA BERGAJAH
KAABAH YAMAN
LAKSANA HUKUM
BERPERANG

MEMPERTAHANKAN NEGARA
IKON
PEDANG
PERISAI
KOTA
PAGAR
ASKAR
PAHLAWAN
RAJA
TOMBAK
BELANTAN


D.ii Ikon yang akan digunakan


Pedang
Perisai
Kubu / Kota

Perisai
Pintu Kota
Kuda dan Pahlawan

Raja
Permaisuri
Askar

E. CADANGAN - KONSEP DAN IDEA


E.i. Aspek Praktikal
Lakaran yang mengandungi buah catur.
Buah Catur melambangkan satu sistem pertahanan yang terdiri dari pelbagai peringkat lapisan iaitu raja, permaisuri, menteri, askar dan juga unsur-unsur lain seperti kuda, kota dan sebagainya. Semua ini memainkan peranan masing-masing dalam mempertahankan kawasan atau tanah air yang dikuasainya.

Bentuk-bentuk perisai yang pelbagai digunakan bagi menunjukan tentang isu pertahanan
Kedudukan ikon buah catur yang dalam keadaan statik dan mempunyai unsur-unsur pergerakan.

Karya yang menjadi pilihan. Setelah membuat pelbagai penyesuaian dan penambahan, maka lakaran ini telah diluluskan.


F. PROSES- PERKEMBANGAN KERJA

F.i. Pemilihan bahan dan alatan yang akan digunakan


! Kepingan besi setebal 3 mm.
§ Bentuk bulat. Diameter 40 cm x 4 keping.
§ Bentuk bulat. Diameter 28 cm x 4 keping.

! Mangkuk besi setebal 1 mm.
§ Bentuk bulat dan melengkung. Diameter 7 cm x 4 biji.

! Kayu 2 inci x 2 inci.
§ 2 inci x 2 inci x 100 cm x 6 batang.
§ 2 inci x 2 inci x 190 cm x 5 batang.

! Papan lapis. Setebal 1 inci x 25 cm x 45 cm x 6 keping.

! Skru .10 mm.
§ 10 mm x 4 ½ inci x 20 batang.
§ 10 mm x 2 ½ inci x 24 batang.
§ 10 mm x 2 inci x 26 batang.
§ 10 mm x 1 ½ inci x 12 batang.
§ 10 mm x 1 inci x 48 batang.

! Papan lapis untuk membentuk imej buah catur.

F.ii. Proses Kreativiti

Gambaran saiz, bentuk dan kedudukan bahan dalam karya.

Kepingan besi. Diameter 40 cm
Kepingan besi.
Diameter 28 cm.

Skru 10mm x 2 inci
Skru 10 mm x 4 ½ inci
Skru 10 mm x 1 inci

Papan lapis;
1 inci x 25 cm x 45 cm x 6 keping
Skru 10mm x
1 ½ inci
Skru 10 mm x
2 ½ inci
Kayu 2 inci x 2 inci x 100cm
Kayu 2 inci x 2 inci x 190 cm


Bentuk ikon buah catur yang telah diubah suaikan dengan memasukkan unsur-unsur pergerakan.


INILAH LUKISAN KARYA YANG AKAN DIBUAT NANTI.

F.iii. Proses Artistik


!
Bahagian kayu yang diluakkan / tanggamMemotong kayu 2 inci x 2 inci. Kayu dipotong sepanjang 100 cm sebanyak 6 batang dan 190 cm sebanyak 5 batang. Selepas itu kayu dibuat tanggam supaya berada dalam keadaan lebih kukuh dan stabil apabila dipasangkan. Teknik ini dinamakan teknik tanggam.

Bahagian kayu yang ditanggam. Permukaan kayu di “grinder” supaya menghasilkan kesan jalinan yang ketara.
Bahagian kayu disatukan menggunakan skru supaya lebih kukuh dan menanpakkan kesan kekuatan agar sesuai dengan tema.
Bahagian kayu disapukan dengan pewarna kayu untuk tujuan kekemasan dan menampakkan kesan kekuatan.
Seterusnya saya melakukan kerja-kerja menebuk lubang pada kepingan besi. Saya menggunakan kepingan besi yang telah sedia ada seperti kuali roti jala. Ini memudah dan menjimatkan masa. Tambahan pula saiz dan bentuknya sesuai digunakan dengan karya saya.


1
2
Permukaan besi di”grinder” supaya lebih menampakkan kesan jalinannya.
Kepingan besi ini dilekatkan menggunakan skru supaya kelihatan seperti bentuk perisai yang sebenar.
Terdapat dua lapisan besi. Yang besar di bawah manakala yang kecil di bahagian atas.

Proses memasang kepingan besi di atas panel. Skru digunakan supaya kedudukan setiap kepingan besi renggang sedikit.
Kelihatan bahagian kayu yang di “grinder” untuk mendapatka kesan jalinan yang menarik.

Pandangan sisi kedudukan kepingan besi di atas panel.
Sisi tepi
Sisi atas
Kepingan besi diameter 40 cm
Kepingan besi diameter 28 cm
Mangkuk besi diameter 7 cm

Kedudukan kepingan besi yang telah siap dipasangkan. Bagi memastikan bahagian yang di “grinder” tidak mudah berkarat, spray Clear digunakan.

Proses penghasilan ikon buah catur. Saya menggunakan papan lapis setebal 12mm. Terdapat enam ikon buah catur yang berlainan iaitu, raja, permaisuri, menteri, kota, kuda dan askar.
Menteri

Askar

Kota

Raja

Kuda

Permaisuri

Imej diletakkan di atas papan lapis setebal 25mm. Imej di “grinder” supaya menghasilkan kesan jalinan.
Bahagian papan lapis 1 inci x 25cm x 45 cm di “grinder” dan diwarnakan menggunakan warna “poster Colour”.

Susunan imej catur di atas papan lapis. Setiap kedudukan imej berada pada latar warna yang memberikan maksudnya tersendiri.

Bahagian belakang perisai dimasukkan dengan kepingan papan lapis dan diwarnakan dengan warna kuning. Ini akan memberikan kesan kontra dan imej perisai akan lebih menyerlah

Inilah karya saya yang telah siap sepenuhnya.

G. DOKUMENTASI KARYA AKHIR

G. i. Makna yang terdapat dalam karya


1. PERISAI
Perisai memberi erti satu alat mempertahankan diri apabila berperang. Ia merupakan alat pertahanan diri yang tradisional. Sesuai dikaitkan dengan hikayat yang dikaji. Perisai diletakkan di bahagian kiri dan kanan sebagai “pengawal” kepada isi yang terdapat di dalam karya tersebut. Terdapat di empat penjuru melambangkan empat arah mata angin (Utara, selatan, timur dan barat)

2. IMEJ BUAH CATUR.
Dalam permainan buah catur, terdapat watak seperti raja, Permaisuri, Kota, Askar dan sebagainya yang berperanan sebagai pengawal dalam permainan tersebut. Permainan catur adalah simbolik kepada mempertahankan kekuasaan dan memperluaskan pengaruhnya. Ini bermakna, dalam mempertahankan negara, ia melibatkan pembabitan semua puhak. Setiap individu memainkan peranan masing-masing dalam mempertahankan negara, agama dan pengaruhnya. Ia dilambangkan melalui warna latar imej catur tersebut.

3. PAGAR
Pagar merupakan salah satu ikon yang melambangkan “pelindung”. Ini bermakna jika sesuatu yang dipagar, maka sudah semestinya ia dilindungi dan sangat penting kepada pemiliknya. Pagar ini di masukkan kesan-kesan jalinan yang melambangkan kejerihan, kepayahan dan pahit getir dalam mempertahankan negara sehingga menghasilkan parut-parut dan luka-luka. Ini bermakna, dalam mempertahankan negara, seseorang itu akan berdepan dengan halangan dan rintangan. Di bahagian belakang perisai terdapat warna kuning yang menunjukkan bahawa di dalam hikayat ini, kisahnya berlaku di kawasan gurun yang panas. Jesteru itu warna kuning melambangkan suasana yang panas mewakili kawasan berlakunya peristiwa tersebut.

G.ii Pernyataan Tentang Karya

“PERTAHANAN”
MEDIA CAMPURAN
100 CM X 190 CM
2004


SINOPSIS KARYA

Kedaulatan tanah air dan pengaruhnya adalah sesuatu yang penting dalam membentuk sebuah negara yang berdaulat. Pencabulan dan pencerobohan orang asing yang mahu merosakkan dan menghuru-harakan bangsa haruslah ditentang. Dalam mempertahankan kedaulatan dan memartabatkan pengaruhnya, maka penglibatan dari semua pihak haruslah dititik beratkan. Kewajipan dalam mempertahankan negara bukan hanya terletak pada bahu pemerintah sahaja sebaliknya ia adalah tanggungjawab semua individu. Inilah yang cuba dipaparkan dalam karya “Pertahanan” ini yang mana terdapatnya kesepaduan daripada semua pihak dalam memelihara dan mempertahankan kedaulatan tanah air.
Rujukan

David Britt ( 1999). Modern art impressionisme to post modernism. London: Thames
Hodson Ltd.


Muliyadi Mahamood. ( 2001 ). Seni Lukis Moden Malaysia era pluralis hingga era
Era pluralis (1930 – 1990).Kuala Lumpur:Utusan Publication Distributors.


Muliyadi Mahamood. (1991). A critical Appreciation of Malaysian Art in Relation to
World Art. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka.

Micheal Rush . ( 1999). New Media in Late 20th- Century Art. London: Thames
& Hudson.

Klik pautan berikut untuk muat turun dokume penuh----->CATAN

Industri Tekstil

Pengenalan.

Industri pembuatan tekstil secara kecil-kecilan terkenal di pantai timur Semenanjung Malaysia. Sememangnya industri tekstil telah lama diamalkan di negara ini. Penubuhan industri tekstil pada peringkat awal lebih menjurus kepada industri desa yang dijadikan sebagai sumber pendapatan sampingan. Antara industri desa yang menghasilkan barangan kraf berasaskan tekstil ialah batik, songket dan seni tekat.
Batik merupakan kraf tangan tradisional yang terkenal di Malaysia. Perkataan batik berasal daripada bahasa Indonesia yang bermaksud ‘pakaian yang mempunyai titik-titik kecil’. Perkataan ‘tik’ bermaksud ‘titik’ yang asalnya daripada bunyi berdetik atau ‘tik-tik’. Ada yang mengatakan bahawa perkataan batik berasal dari Jawa iaitu ‘tritik’ iaitu proses menghasilkan batik.
Kraf tangan ini terkenal kerana batik mempunyai hubungan dengan kegunaan harian orang-orang Melayu misalnya sebagai penggunaan tekstil. Kini seni tekstil ini semakin digemari oleh semua kaum malah digemari juga oleh pelancong-pelancong luar negeri.
Keunikan dan kehalusan seni reka batik telah menyebabkan para penggemar batik sentiasa mengikuti perkembangan kerana coraknya sentiasa berubah-ubah mengikut selera pengguna. Keindahan dan kehalusan seni rekaannya merupakan salah satu cabang kemahiran yang diwarisi rakyat Malaysia khususnya masyarakat Melayu secara turun-temurun.
Industri batik juga banyak menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara kerana sambutan yang menggalakkan bukan sahaja dari pasaran tempatan malah dari luar negara. Memandangkan batik mendapat sambutan yang memberangsangkan, banyak kilang-kilang batik telah didirikan dan diusahakan secara besar-besaran. Hal ini membolehkan batik-batik tempatan dipasarkan di seluruh negara.

Sejarah perkembangan Batik
Mengikut catatan sejarah, batik dalam bentuk primitif diketahui wujud sejak 2,000 tahun lalu di Parsi dan di Mesir. Di negara China dan Jepun kain bercorak batik mula digunakan sejak abad ke tujuh dan ke lapan lagi. Di Tanah Melayu, batik mula diperkenalkan sejak abad ke 15 Masihi iaitu di zaman pemerintahan Parameswara di Melaka. Pada tahun 1770-an batik pelangi telah diperkenalkan di Kepulauan Melayu. Sejarah batik di Malaysia mula di ketahui pada abad ke 18 apabila Batik Minah Pelangi memulakan perusahaan Batik di Terengganu. Dalam tahun 1911 apabila Haji Che Su bin Haji Ishak memulakan perusahaan Batik di kawasan Lorong Gajah Mati, Kota Bahru Kelantan. Pada masa itu teknik pembuatan batik hanyalah menggunakan teknik ikat dan celup dan dikenali sebagai ‘Batik Pelangi’. Pada masa itu kain di import dari Thailand jenis ‘Kain Pereir’ sementara itu warna dibuat sendiri dengan menggunakan pewarna buah dan kulit kayu. Warna kain batik pelang hanyalah Biru dan hitam sahaja. Pada tahun 1922 Haji Che Su telah mengeluarkan batik yang menggunakan blok kayu. Pada tahun 1926 kemasukan pewarna kimia dari Eropah telah membawa perkembangan Batik. Reka corak batik mula dipengaruhi dengan reka corak Batik Indonesia. Dalam tahun1932 seorang ahli perniagaan dari Terengganu Haji Ali bin Ismail telah bertemu seorang dari tanah Jawa di Singapura dan mempelajari teknik-teknik membuat batik. Di samping itu beliau juga membawa contoh-contoh blok batik yang diperbuat dari kayu ke Terengganu. Dengan menggunakan kepakaran Haji Awang (Bekas pekerja Haji Che Su) telah memulakan teknik-teknik baru menggunakan blok kayu cara Indonesia. Dalam tahun 1936 Haji Ali membawa pulang blok tembaga dari Singapura dengan menggunakan cara baru iaitu menggunakan teknik terapan lilin. Batik stensil dengan menggunakan pemidang skrin dicipta oleh Mohd Yussof & Company dalam tahun 1933. Batik ini mendapat idea apabila En. Mohd Yussof pergi ke Bangkok. Atas tunjuk ajar seorang dari Eropah bernama Dr. Schmidt (Wakil Syarikat Singapura pengeluaran pewarna batik Widsor & Co.) kepada Mohd Yusoff dan Haji Che Su maka batik cetakan Skrin menjadi terkenal di Kelantan. Sehingga ke hari ini perusahaan Batik terus berkembang dengan menggunakan canting yang telah dipopularkan oleh kumpulan pelukis-pelukis muda sekitar tahun 1970-an. Penggunaan canting adalah pengaruh dari batik canting Indonesia kemudian sekumpulan pelukis telah menggunakan tekniknya dalam bentuk teknik melukis. Akhirnya teknik ini menjadi digemari dan menjadi identiti baru dalam seni Batik.
BatikPemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama berlangsung dari zaman awal tamadun Melayu. Dipakai oleh semua golongan, dari raja ke bangsawan sampai ke rakyat jelata, batik menzahirkan dirinya sebagai seni asli yang praktikal dan popular.
Seni Batik
Seni batik adalah satu kaedah reka bentuk dan pencorakan tekstil yang diasaskan kepada penggunaan lilin dan pewarna. Lilin digunakan sebagai pemisah warna yang dilukis atau diterap ke atas permukaan tekstil. Warna kemudiannya disampaikan kepada tekstil samada dengan kaedah celupan atau menggunakan berus. Seni batik unik dan istimewa kerana tidak ada sehelai batik yang sama dengan yang lain sekalipun menggunakan blok cap dan warna yang sama. Keunikan setiap helai ini tambah terserlah dalam seni batik tulis.
Seni Batik Terap
Batik terap merupakan seni batik asal Terengganu yang mempunyai warisan yang lama. Beberapa catatan sejarah merakam penggunaan batik yang berusia lebih daripada seratus tahun. Batik terap menggunakan teknik cap iaitu aplikasi lilin dengan blok cap dan pewarnaan secara celupan ke dalam pewarna. Kaedah ini digunakan untuk menghasilkan batik sarung dan batik lepas yang popular dalam kegunaan harian. Kaedah celupan hanya memungkinkan warna yang sekata dan datar walaupun terapan dan celupan ulangan boleh dibuat untuk mendapatkan warna akhir yang lebih banyak. Kaedah cap dan celup ini memungkinkan pengeluaran batik yang agak cepat untuk pasaran.
Anatomi sehelai batik
Tidak seperti corak batik kontemprari yang banyak dipengaruhi oleh Batik Jawa [sebahagiannya dicetak di Indonesia tetapi diedar di Terengganu sebagai Batik Terengganu] dan corak yang moden dan bebas, Batik Terengganu yang asli mempunyai anatomi yang tersendiri. Sehelai batik mempunyai bahagian-bahagian corak yang khusus dengan panggilan 'patak' [pantat / dasar], kaki dan sebagainya. Penggunaan corak dan warna juga mempunyai kaitan yang rapat dengan anatomi batik tadi.Batik Terap [dari keping-keping logam ke busana]
Dilihat dari kepingan kain batik yang siap, tidak siapa menyangka yang kisah sehelai batik bermula dari keping-keping logam yang diambil dari tin-tin kosong yang terbuang. Blok cap yang dibuat dari pada keping-keping logam yang dipotong daripada tin-tin yang dibuang inilah yang menentukan corak dan rupa akhir kain batik yang akhirnya dijelmakan pada busana yang indah. Daripada lakaran corak corak batik yang disediakan oleh pereka batik , kepingan-kepingan logam ini dibentuk dan dipateri menurut garis lakaran yang disediakan oleh pereka blok cap. Blok asas ini kemudiannya dilekatkan pada kepingan bingkai papan dan dipasang tangkai. Sepasang [satu set] blok mengandungi beberapa bahagian yang merujuk kepada anatomi kain batik. Penerap kadangkala mengambil bahagian-bahagian berasingan dari sat pasang untuk membentuk corak yang berbeza. Blok yang siap ini sendirinya merupakan satu kerja seni yang halus dan cantik. Dari blok cap ke batik
Blok-blok yang mewakili bahagian yang berbeza pada sehelai kain ini dicelup ke dalam lilin cair dan diterap ke atas kain. Terapan lilin ini menjadi pemisah antara tekstil dan warna. Bergantung kepada warna akhir yang diperlukan pada sehelai batik, terapan dan celupan dibuat berulang-ulang sebelum ianya dicelur, dijemur kering dan dilipat untuk dipasarkan.
Jenis-jenis dan teknik Batik
Batik Blok - Batik yang menggunakan blok logam untuk menghasilkan corak
Batik skrin – Batik yang menggunakan pemidang skrin dan corak dihasilkan melalui leker
Batik tulis – Batik yang menggunakan alat canting dan melilinkan bahagian untuk dibuat corak
Batik pelangi - Batik yang menggunakan kaedah ikat dan celup.

Senarai Motif
Unsur flora
Unsur fauna dan benda
Unsur geometri
Bunga kaca piring
Abor
Banji
Akar-akar menjalar
Ayam jantan
Ceplok
Bunga air mata
Buntut siput
Jalur
Bunga anggerik (orkid)
Burung
Kawang
Bunga kenanga
Jaring ikan
Kisi-kisi
Bunga baling
Kala jengking
Swastika
Bunga kerak nasi
Kampung
Keluk pinggir awan persegi
Bunga buluh
Kupu-kupu
Pilin berganda ‘s’
Bunga cempaka
Unggas
Buntut siput
Bunga kerawang
Wai
Parang rosak
Bunga mawar
Wayang kulit

Bunga mangga
Awan

Bunga raya
Mega mendong

Bunga teratai
Bertampalan

Daun pala


Daun berjalar


Daun keladi


Daun pudding


Daun sirih emas


Daun Siti Fatimah


Jerampang


Kiambang


Lonang atau Rohani


Pohon ara


Pucuk rebung


Tampuk manggis


Telepuk


Alatan & Bahan Yang Digunakan Dalam Membatik
1) kayu pemidang
2) kain //////////////
3) alat canting dari pelbagai saiz
4) lilin yang dicampur damar
5) straw (untuk memindahkan warna pada bekas bancuhan bersesuaian)
6) media (pensil, warna dan berus)
7) soda ash
8) sodium silikat (pemati)
9) berus lebar / skuji
10) seterika
Proses Menghasilkan Karya
1) menyediakan pemidang
· katu digergaji mengikut sukatan
· tanggam dibuat untuk menyambung kayu
· kayu dipaku pada tanggam
· kayu penyilang dipaku untuk memperkukuhkan pemidang
2) menyediakan kain
· kain hendaklah dibasuh terlebih dahulu untuk membuang kanji yang mungkin menjejaskan kesan lunturan warna batik
· kain dijemur
· kain diregangkan pada kayu pemidang
3) melakar dengan pensil pada pemidang
· lakaran rekabentuk dilukis dengan pensil pada kain pemidang
4) menyediakan lilin
· campuran lilin dan damar dipanaskan
5) mencanting
· alat canting hendaklah diperiksa agar tidak tersumbat
· ianya perlu direndam dalam campuran lilin dan dammar
· proses mencanting dilakukan
6) menyediakan warna batik
· warna yang telah siap dicampur, mestilah disediakandalam bekas / berus yang berasingan
· straw digunakan untuk memindahkan warna pada bekas bancuhan yang bersesuaian
7) aplikasi warna batik
· peringkat awal, bahagian latar belakang reka bentuk diwarnakan
· seterusnya, keseluruhan reka bentuk diwarnakan secara berperingkat-peringkat
8) aplikasi pemati warna
· sebelum kerja aplikasi sapuan “pemati” warna dilakukan, bahagian bawah pemidang dialas dengan surat khabar
· pemati (sodium silikat) diaplikasikan pada permukaan reka bentuk dan berus lebar / skuji
9) membilas kain untuk membuang pemati
· selepas “pemati” telah kering sepenuhnya, kain pemidang ditanggalkan daripada pemidang
· takungan air perlulah disediakan untuk tujuan merendam
· kain yang telah dikeluarkan direndam dan dibilas dengan air untuk mengeluarkan lebihan warna dan “pemati”
· kain dibilas dengan laluan air (air tidak dibiarkan bertakung) sehingga bersih
10) merebus kain untuk membuang lilin
· air direbus terlebih dahulu di dalm periuk
· “soda-ash” dimasukkan ke dalam air yang mendidih dan diakacau
· kain yang telah dibilas direbus di dalam campuran air dan “soda-ash”
· tujuannya adalah untuk mengeluarkan / menanggalkan lilin yang tedapat pada reka bentuk
· kain direbus sehingga lapisan lilin terapung pada permukaan air
11) membilas dan membersih kain
· kain yang telah direbus, diangkat
· dimasukkan ke dalam takungan air bersih
· kain dibilas untuk mengeluarkan kesan lilin yang masih terdapat pada kain
· kain dibilas dan dibasuh dengan laluan air sehingga kesan lilin hilang
· kemudian kain dijemur
12) menjahit dan membuat skrol
· bahagian reka bentuk dipotong
· kain diukur mengikut spesifikasi yang ditetapkan ( 100cm x 60cm)
· mengukur untuk dijadikan skrol
· bahagian tepi kain yang telah dipotong, dijahit untuk kelihatan kemas.
Proses Membatik (melalui gamba rajah)
· lukis reka bentuk yang dikehendaki di atas kain yang telah dipaku pada pemidang
· proses mencanting dimulakan mengikut reka bentuk dengan menggunakan alat canting.

· reka bentuk diwarnakan
· tunggu sehingga warna kering
· “pemati” (sodium silikat) diaplikasikan pada permukaan reka bentuk
· biarkan pemati tersebut kering sehingga 8 jam

· selepas dibilas, kain direbus dalam air yang mendidih.
· Air mendidih mestilah dicampurkan dengan soda ash.
· Kain direbus sehingga memperlihatkan lapisan lilin terapung pada permukaan air
· Kain yang telah dijemur, diseterika
· Kemudian dijahit.
Tokoh Batik

Haji Che Su bin Ishak tokoh Batik dari Negeri Kelantan. Beliau dilahirkan dalam tahun 1817. Beliau membuka perusahaan bati pada tahun 1911 di Kampung Lorong Gajah Mati Kota Bahru Kelantan. Beliau adalah pengasas batik dan bermula dengan batik pelangi dan batik blok yang menggunakan blok umbut pisang dan blok kayu .

· Haji Ali bin Ismail tokoh Batik di Negeri Terengganu. Beliau telah belajar cara membatik dengan orang Jawa di Singapura pad tahun 1932. Beliau mula menggunakan batik blok kayu dan blok tembaga yang dipengaruhi dari Batik Jawa. Hingga lah perusahaannya menjadi terkenal dan terbesar terletak di kampung Hiliran, Kuala Terengganu. Pada tahun 1950 pekerjanya seramai 200 orang.
Cabaran dalam industri
Perkembangan batik bergantung kepada beberapa faktor dari reka bentuk, bahan, artisan hinggalah kepada trend citarasa semasa. Ledakan 90an telah surut mendadak akibat lebihan bekalan dan ketiadaan kawalan mutu. Peniru melambak di pasaran. Pergantungan industri kepada tekstil dan pewarna yang diimpot juga menjadikan industri ini kurang daya tahannya. Tanpa perlindungan kerajaan, kos bahan mentah yang tinggi, saingan yang melampau dan perubahan citarasa kepada tekstil impot menjuruskan industri ini ke senja.
Masa depan batik